FAQs

Welke soorten duiven komen veel in Nederland voor?

Wereldwijd zijn er honderden soorten verschillende duiven. Lang niet al deze duivensoorten komen echter ook in Nederland voor. Alhoewel, hier vinden we ook een groot aantal duivensoorten. De bekendste soorten die wij in Nederland kennen zijn de houtduif, de stadsduif en de holenduif. De houtduif is de grootste van de drie en komt voor in bossen, parken en grote tuinen. De stadsduif treffen we voornamelijk in grote populaties aan in grote Nederlandse steden. De holenduif komt voornamelijk voor op het platteland en in parken. Deze laatste duif dankt zijn naam aan de plek waar hij zijn nest bouwt: in holle bomen en andere openingen. 


Hoe kun je verschillende duivensoorten onderscheiden?

Voor veel mensen is een duif gewoon een duif. Net als bij vrijwel alle diersoorten zijn er bij duiven ook verschillende soorten. Desondanks lijken wel vrijwel alle duiven op elkaar. Ze zijn echter betrekkelijk eenvoudig te onderscheiden wanneer je let op het uiterlijk. Zo heeft de houtduif bijvoorbeeld een witte vlek in zijn hals en witte vlekken onder zijn vleugels. De stadsduif en de holenduif zijn wat lastiger uit elkaar te houden. Beide duiven hebben namelijk een paarsgroene vlek in hun hals. Deze twee soorten zijn dan ook lastiger te onderscheiden. Daarbij komt dat de stadsduif soms in verschillende varianten voorkomt.


Waar kun je duiven voor gebruiken?

Veel duiven leven in het wild. Er zijn echter ook mensen die duiven gebruiken. Zo zijn duiven bijvoorbeeld populaire beesten om te houden of te fokken. Ook gebruikten mensen een duif vroeger om boodschappen over te brengen aan anderen. Daarnaast doen sommige mensen met hun duiven mee aan speciale duivenwedstrijden. Bij deze wedstrijden moeten duiven zo snel mogelijk een bepaalde afstand afleggen. De duif die dit het snelste doet, wint de wedstrijd. Voordat een duif deel kan nemen aan een dergelijke wedstrijd, moet hij eerst goed getraind worden. Ook wordt een duif vaak gehouden als huisdier. Het is dan van belang dat het beestje tam is.


Wat moet je aanschaffen wanneer je een duif als huisdier wilt?

Bij het houden van een duif als huisdier komt vaak veel kijken. De meeste mensen zijn hier echter niet op voorbereid. Schaf dan ook nooit een duif aan zonder dat je alle benodigdheden in huis hebt. Zorg voor een kooi en vul deze met accessoires, zoals een voer- en drinkbak. Veel van deze producten kun je op het internet met korting kopen. Daarnaast kun jij de spullen mogelijk goedkoop tweedehands aanschaffen. Tot slot moet je natuurlijk voer. Kies niet voor voer met korting, wat dit voer is vaak van mindere kwaliteit. Dit is een stuk slechter voor de duiven dan kwaliteitsvoeding.


Waarom zien sommige mensen duiven als ongedierte?

Duiven kunnen overlast veroorzaken. Dit is met name in het wild het geval. De meeste overlast wordt veroorzaakt door stadsduiven. Deze dieren zijn namelijk vaak in groten getale aanwezig in een grote stad. Zij lopen hier vaak rond tussen de mensen, omdat zij zo makkelijk aan voedsel komen. Voer de duiven echter niet. Door de beestjes te voeren, komen er namelijk alleen maar meer. Hierdoor wordt de overlast steeds groter. Het grootste probleem richten de duiven aan met hun ontlasting. Zij poepen namelijk overal. Dit is natuurlijk niet bepaald hygiënisch. Hierdoor zien sommige mensen duiven als ongedierte.

In welke symbolen worden duiven gebruikt?

Duiven zien we vandaag de dag terug in talloze symbolen. Dit is niet iets van de laatste jaren. Nee, zo werden duiven duizenden jaren geleden al gebruikt als symbool. Zo is de duif een vredessymbool in het Bijbelse verhaal over Noach. Dit is zo gelopen doordat het beestje terugkeerde met een groene olijftak in zijn snavel. Dit betekende dat het kwaad geschied was. Daarnaast komen duiven vaak als paartje voor. Dit kennen we beter als tortelduifjes. Ook werden duiven in de Middeleeuwen vaak gebruikt om aan te geven dat de ziel uit mensen verdween.